
Glomus Tümörü
Glomus Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Baş boyun bölgesinde büyük damarların çeperlerinde, etraflarında yerleşen, kanda oksijen, karbondioksit seviyeleri ve kan PH’ sını (asitlik ölçüsü) algılayan mikroskobik organcıklara ‘Karotid Cisimcikleri’ denir. Bu organcıklardan kaynaklanan ve genellikle iyi huylu olan tümörler de ‘Glomus Tümörü’ (‘Non-Chromaffin Paraganglioma’, ‘Chemodectoma’) adını alır.
Bu tümörler hemen her zaman iyi huylu olsa da, bulundukları yer nedeniyle tedavileri kimi güçlükler arz etmektedir. İyi huylu tümörlerin çoğunda olduğu gibi bu tümörlerin de temel tedavisi cerrahidir. Ameliyatla çıkartılabildiklerinde başka ek tedavilere ihtiyaç kalmaz.
Bu web sayfasında boyunda görülen “glomus karotikum” ve “glomus vagale” tümörleri ele alınmıştır. Kulak bölgesinde yerleşen “glomus timpanikum” ve “glomus jugulare” tümörleri kapsam dışı bırakılmıştır. Böyle bir tümör varlığından şüpheleniyorsanız, hekiminizle görüşmeniz önerilir.
Sağlıklı günler dilerim.
Prof. Dr. Çetin Vural
Kulak Burun Boğaz – Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Glomus tümörü ameliyatı nasıl yapılır?
Glomus tümörü tedavisi, günümüzün gelişen anestezi ve cerrahi tekniklerine bağlı olarak bu tümörlerin tedavileri düşük ‘komplikasyon’ (bir tıbbi veya cerrahi işlemden kaynaklanabilen istenmeyen sonuçlar) oranlarıyla yapılabilmektedir.
Baş ve boyun bölgesindeki hemen tüm iyi huylu tümörlerde olduğu gibi, glomus tümörünün de temel tedavisi cerrahidir. Yani, genel anestezi altındaki hastada, boyun bölgesinde yapılacak bir ameliyatla tümörün vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Bu ameliyatta esas, karotid arter (şah damarı) ve o bölgedeki önemli sinirlere zarar vermeden, tümörün tamamen çıkartılmasıdır.
Yavaş ilerleme gösteren bu tümörler tedavisiz kalmaları durumunda yıllar içinde büyüyerek etrafındaki hayati yapılara zarar verecek boyuta ulaşabilir ve ameliyatla tam olarak çıkartılması güçleşir. Bu nedenle hastanın ameliyata engel bir durumu yoksa cerrahi tedavi bu hastalıkta kesin çözümdür. Bu ameliyatlar tümörün boyun bölgesinde şah damarlarına ve önemli sinirlere yakınlığı nedeniyle özel dikkat ve deneyim gerektirir.
Hemen bütün benign (iyi huylu) tümörlerde olduğu gibi, glomus tümöründe de radyoterapi ya da kemoterapi çok işe yaramaz. Özellikle de radyoterapinin, sonradan yapılabilecek ameliyatları güçleştirmesi de söz konusu olabilir.
Glomus tümörünün temel tedavisi, tümörün ameliyatla çıkartılmasıdır.
Boyundaki glomus tümörlerinin ameliyatlarından önce embolizasyon gerekir mi?
Glomus tümörü tedavi edilmezse ne olur?
Bu nedenle tanı konduğunda eğer mümkünse ameliyatla tamamen çıkartılarak tedavi edilmeleri önerilmektedir.
Ek tedavilere ihtiyaç var mıdır?
Bu tümörlerin nüks etmesi (tekrarlaması) olağan bir durum değildir. Bu nedenle bir kez ameliyatla tamamı çıkartılan tümör, hemen her zaman hastanın hayatında tamamen çıkar.
Ancak tümör, ses tellerini hareket ettiren vagus sinirinden kaynaklanıyor ya da siniri içine alıyor ise, sinirin zorunlu olarak kesilmesi söz konusu olacaktır. Bu durumda hastada ameliyat sonrası dönemde ses kısıklığı olacaktır. Bu hastalarda ses kısıklığını düzeltmek için, ameliyattan 9-12 ay geçtikten sonra ses kısıklığını tedavi etmek amaçlı ikinci bir ameliyat gerekebilmektedir. Neyse ki bu durum, hastaların az bir kısmında söz konusu olmaktadır.
Ameliyat sonrası süreç nasıl olur?
Glomus tümörü ameliyatı sonrası ağrı, nadiren katlanması güç düzeydedir ve ilk birkaç gün ağrı kesicilerin uygulanması, ağrı ile başa çıkmak için çoğu kez yeterli olacaktır.
Ameliyat kesisinin dikilmesi, günümüzde çoğu kez kendiliğinden eriyen iç dikişlerle yapıldığından dikiş alma işlemine gerek yoktur. Ameliyatın haftasında, hastaların çok büyük bir kısmında pansumanlar sonlanmış ve hastanın evine dönmesinin önünde bir engel kalmamış olur. Hasta ameliyatın haftasında çoğu kez rahatlıkla banyo yapabilir hale gelir.
Glomus tümörü ameliyattan sonra tekrarlar mı?
Glomus tümörü ameliyatı olan bir hastamızın yorumu
Boynumda Glomus Tümörü vardı. üç aylık bir hekim araştırma sonucunda Prof. Dr. Çetin Vural ‘ı buldum. 23.07.15 Tarihinde bütün riskleri göz önünde bulundurarak ameliyat oldum. Sıfır hata ile başarılı geçti. Prof. Dr. Çetin Vural ve ekibine çok teşekkür ederim. Tek kelime ile güvenilir bir ekip.
Bu tür hastalığı olan kişiler 05323130947 nolu telefonu arayın görüşelim. Sizlere yardımcı olmak istiyorum. Bu tür doktorlara Allah uzun ömürler versin.
(Anadolu’da bir laf vardır : Ekmeği ekmekçiye verin, bir tane de fazla verin.)
Musa Aslan – 23.07.2015
(Bu yorum, hastamızın isteği üzerine web sitemize konmuştur.)