Yüz Sinirinin Korunması ile İlgili Yöntemler
üz siniri özellikle tükürük bezi tümörü, boyun kitleleri ameliyatlarında kulak-burun-boğaz baş ve boyun cerrahının çok fazla karşısına çıkmaktadır. Yüz sinirleri, kişilerin yüz ifadesini ve mimikleri oluşturan, kas hareketlerini kontrol eden çok önemli bir sinirdir. Bu sinir zarar gördüğünde yüz ifadesinde yoksunluk ve yüz kaslarının felci, çalışmaması ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumdan kaçınmak için özel cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
Monitörizasyon adı verilen bir yöntemdir ve sinirin korunması konusunda oldukça yardımcı olmaktadır. Ameliyat sırasında yüz sinirlerinin hareket ettirdiği yüz kaslarının içine elektrod adı verilen küçük iğneler yerleştirilmektedir. Bu elektrodlar ağız kenarına ve göz kenarına yerleştirilmektedir. Bu elektrodlar ameliyat sırasında bu sinirlere yaklaşıldığında uyarı vermektedirler. Bu sayede yüz siniri korunmaktadır.
Boyun bölgesindeki ameliyatlarda (tiroid ve guatr ameliyatları) ise ses tellerini kontrol eden sinirler ile karşılaşılmaktadır. Bu ameliyatlarda da yine aynı metodlarla sinirler korunmaktadır, ancak elektrodları farklıdır. Anestezi sırasında kullanılan ve hastanın solunumunu gerçekleştirmesini sağlayan bir tüp gırtlağa yerleştirilmektedir.
Monitörizasyon uygulanacak hastalarda bu tüp özel geliştirilmiştir. Ses tellerindeki en ufak elektriksel aktivite bu tüp yardımı ile kaydedilmektedir. Cerraha sesli ve ekranda görüntü şeklinde uyarı vermektedir. Böylelikle ses telini kontrol eden sinirler korunmaktadır. Ameliyatların daha az komplikasyon ile daha başarılı bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.