Tükürük Bezi Tümörleri Tedavisi

Örnekler ile anlatmak gerekirse;
Parotis bezi yüzeyel lobu içerisine yerleşmiş Pleomorfik Adenom ya da Warthin Tümörü’nün tedavisi tümörün etrafındaki sağlıklı parotis bezi yüzeyel kısmı dokuları ile birlikte çıkartılmasıdır.
Parotis bezi derin lob içerisine yerleşmiş bir tümörde yapılması gereken önce bezin yüzeyel lobunu çıkarmak, yüz sinirini ve dallarını ortaya koymak, sonra da bunlara zarar vermeden bu yapıların derininde kalan tümörü çıkartmaktır.
Parafarengeal bölgeye yerleşmiş bir iyi huylu tümör tedavisinde de yapılması gereken boyundan bir kesi ile o bölgeye ulaşmak ve tümörün tamamını çıkartmaktır.
Submandibular tükürük bezinden kaynaklanan pleomorfik adenom tümörünün tedavisi, o tükürük bezinin, tümörle birlikte tamamiyle çıkartılmasıdır. Yani submandibular tükürük bezi söz konusu olduğunda tümörle birlikte çoğu kez o bezin tamamı çıkartılır.
Damağa yerleşmiş bir pleomorfik adenom tümörü, tümör etrafında bir miktar sağlıklı doku ile birlikte tamamiyle çıkartılarak tedavi edilir.
Tümör tamamen çıkartılmışsa ve patoloji inceleme sonucu tümörün iyi huylu bir tümör olduğunu gösteriyorsa, başka bir tedaviye ihtiyaç kalmayacaktır. Yani, radyoterapi, kemoterapi gibi yöntemlerin, iyi huylu tümörlerin tedavisinde pek yeri yoktur.
Tükürük bezi tümör ameliyatları, dünyanın her yerinde temel olarak kulak burun boğaz, baş ve boyun cerrahisi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bu bölge organlarının anatomisine ve bu bölge hastalıklarına kulak burun boğaz hekimleri çok aşinadır. Özellikle baş boyun cerrahisi ile ilgilenen kulak burun boğaz hekimleri, deneyimleri nedeniyle bu karmaşık ameliyatları yapmaktadırlar.
Pleomorfik adenom - mixed tümör tedavisi nasıl yapılır?
Submandibular tükürük bezindeki pleomorfik adenomlar da, çene altında şişlik, sertlik, kitle şeklinde belirti verirler. Ayrıca damak, ağız içi, yutak gibi bölgelerden kaynaklanan pleomorfik adenomlar bulundukları bölgede aylar, çoğu kez de yıllardır var olan kitle şeklinde ortaya çıkacaktır.
Özetle, pleomorfik adenom pek ağrıya yol açmaz, ağız – boğaz bölgelerine yerleştiğinde ülser, yara şeklinde görülmez. Genellikle yavaş büyüyen orta sertlikte kitle, şişme şeklinde ortaya çıkar.
Pleomorfik adenom, parafarengeal bölge dediğimiz boynun derin kısımlarındaysa gene çoğu kez yüz sinirinin dalları korunarak yapılacak çıkartma ameliyatı ile tedavi sağlanır. Damak, yutak gibi bölgelerde gelişen pleomorfik adenomlarda da tedavi tümörün tamamen çıkartılması olacaktır.
Warthin tümörü nasıl tedavi edilir?
Warthin tümörü kimi zaman her iki taraftaki parotis bezlerinde olabileceğinden, karşı parotis bezinin de kontrol altında tutulmasında fayda vardır.
Bu tümörün ameliyat tekniği de parotis pleomorfik adenomu ve diğer tümörlerinden farklı değildir. Yüz sinirini ve yüz mimik hareketlerini korumak için sinir monitörü kullanılır.
Kötü huylu tükürük bezi tümörü tedavisi nasıl yapılır?
Kötü huylu tümörlerde boyun lenf bezelerine de sıçrama söz konusu olabileceğinden tümörün çıkartılmasının yanı sıra, boyun disseksiyonu adı verilen boyundaki lenf bezelerinin çıkartılması da kimi zaman söz konusu olabilmektedir.
Bazı durumlarda hastanın bu hastalıktan kurtulma şansını arttırabilmek için, ameliyat sonrası radyoterapiye de (ışın tedavisi) gereksinim duyulabilmektedir.
Mukoepidermoid kanser nasıl tedavi edilir?
Patologlar, ameliyat sonrası yaptıkları incelemede, bu tümörün mikroskopta görünen özelliklerine göre düşük, orta ve yüksek ‘grade’ (derece – risk) olarak sınıflamasını yaparlar. Bu derecelendirme, kötü huylu tümörün hastanın sağlığı açısından oluşturduğu riski belirtmektedir. Bu derecelendirme, tümörün tedavisinde uygulanacak olan yöntemleri belirlemektedir. Low grade (düşük dereceli – düşük riskli) tümörlerin tedavisinde, tümör ameliyatla tamamen çıkartıldıysa ek bir tedavi çoğu kez gerekmeyecektir. Intermediate grade (orta dereceli – orta riskli) ve high grade (yüksek dereceli – yüksek riskli) tümörlerde ise, tümör ameliyatla tamamen çıkartılmış olsa bile radyoterapi, boyun disseksiyonu gibi ilave tedaviler gerekebilir.
Mukoepidermoid kanser, parotis (kulak önü tükürük bezi), submandibuler (çene altı tükürük bezi), sublingual (dil altı tükürük bezi) bezlerden kaynaklanabileceği gibi damak, yanak, gırtlak hatta soluk borusu gibi bölgelerde de ortaya çıkabilir. Ortaya çıktığı bölgeye ve derecesine bakılmaksızın, temel tedavi ameliyatla çıkartılmasıdır. Nüks (hastalığın geri gelmesi) söz konusu olduğunda yapılabilirse gene ameliyatla çıkartılma yoluna gidilir.
Uygun tedaviler ve iyi bir hasta takibi ile, mukoepidermoid kanser tedavisi olan hastaların bu hastalığı tamamen atlatma ihtimalleri, hiç de yabana atılamayacak düzeydedir.
Adenoid kistik kanser nasıl tedavi edilir?
Akciğer gibi uzak organlara da sıçrama riski barındıran bu tümör, teşhis edildiğinde PET BT, akciğer BT gibi tetkiklerle metastaz varlığı araştırılması çoğu kez uygulanan bir yöntemdir. Metastaz saptanması durumunda ona yönelik cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedaviler gündeme gelebilir.
Ameliyat öncesinde boyunda metastaz (sıçrama) açısından şüpheli lenf bezeleri varsa, boyun disseksiyonu adı verilen lenf bezelerinin temizlenmesi işlemi de cerrahın tercihine bağlı olarak uygulanabilir. Adenoid kistik kanser tanısı, ameliyat sonrası patolojik incelemelerde konulmuşsa, ikinci bir kez ameliyat ile aynı taraf boyun lenf bezelerinin temizlenmesi işlemi gerekli olabilir.
Adenoid kistik kanser, parotis (kulak önü tükürük bezi), submandibuler (çene altı tükürük bezi), sublingual (dil altı tükürük bezi) bezlerden kaynaklanabileceği gibi burun içi, sinüsler, damak, yanak, gırtlak hatta soluk borusu gibi bölgelerde de ortaya çıkabilir. Ortaya çıktığı bölgeye bakılmaksızın temel tedavi ameliyatla çıkartılmasıdır. Nüks (hastalığın geri gelmesi) söz konusu olduğunda yapılabilirse gene ameliyatla çıkartılma yoluna gidilir.
Uygun tedaviler ve iyi bir hasta takibi ile, adenoid kistik kanser tedavisi olan hastaların bu hastalığı tamamen atlatma ihtimalleri oldukça yüksektir.
Asinik hücreli kanser tedavisi nasıl yapılır?
Çoğu kez hasta, nüks (hastalığın geri gelmesi) olmaksızın normal ömrünü yaşayacaktır.
Tükürük bezi tümörü ameliyatını ertelemenin sakıncaları nelerdir?
Parotis bezi tümörü ameliyatı nasıl yapılır?
Parotis bezi derin lob tümörü ameliyatı nasıl yapılır?
Yapılması gereken; önce parotis bezinin yüzeyel lobunu çıkartmak, yüz sinirini ve dallarını ortaya koymak, daha sonra sinir gövdesini ve dallarını koruyarak onların altındaki tümörü çıkartmaktır. Bu ameliyata total parotidektomi (parotis bezinin tamamının çıkartılması) adı verilir. Total adı verilmesine rağmen geride bir miktar sağlıklı tükürük bezi dokusunun kalması normaldir.
Bu ameliyat da yüzeyel parotidektomiye benzer bir kesi yoluyla yapılır. Total parotidektomi ameliyatında yüz sinirinin korunması ciddi bir cerrahi deneyim gerektirir.
Ağzımızın içine çeşitli kanallarla açılan altı tane büyük ve sayısız mikroskobik tükürük bezi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesinin alınmış olması, tükürük miktarında bir azalma ya da ağız kuruluğuna yol açmaz.
Tükürük bezi tümörlerinde boyun disseksiyonu hangi durumlarda gereklidir?
Boyun disseksiyonu, boyunda muayene veya radyolojik incelemeler ile bulunan lenf bezesi metastazı durumunda yapılabileceği gibi, çoğu kez görünürde metastaz yokken ileride oluşabilecek metastazlara karşı tedbir amacıyla da yapılabilmektedir. Bu ameliyatta tümörün bulunduğu yere göre sıçrama ihtimali en yüksek olan boyun bölgelerindeki lenf bezeleri, etraftaki damar, sinir gibi hayati yapılar korunarak çıkartılır ve patolojik inceleme için patoloji laboratuvarlarına yollanır.
Pleomorfik adenom ya da Warthin tümörü gibi iyi huylu tümörlerde boyun disseksiyonu ameliyatının yeri yoktur.
Boyun disseksiyonu, çoğunlukla tümör cerrahisi ile birlikte yapılan, ayrı bir ameliyattır.
Tükürük bezi tümörlerinde radyoterapi hangi durumlarda gereklidir?
Parotis bezi ameliyatının riskleri nelerdir?
Ameliyat sahasında kan birikmesi sonucu yüzde ve boyunda şişme, ameliyattan sonraki bir kaç gün içerisinde ortaya çıkabilir. Ameliyatı yapan hekimin müdahalesi ile bu durum da çoğu kez kalıcı sorun oluşturmaksızın geçecektir.
Enfeksiyon, bütün ameliyatlar için olabildiği gibi parotis ameliyatında da nadiren ortaya çıkabilir. Çoğu kez antibiyotik tedavisi ile hasar bırakmaksızın düzelecektir.
Ameliyat sonrası uygulanan sargılı pansumana bağlı ağrı, alında ve kulak kepçesinde şişmeler, kimi zaman hastaya rahatsızlık verebilmektedir. Sargılı pansuman sonlandırıldığında bu şikayetler de çoğu düzelecektir.
Parotis bezi ameliyatının risklerini azaltmak için neler yapılır?
Bunun dışında ameliyat sahasında kan birikmesi, enfeksiyon, pansuman ile ilgili çıkabilecek gibi sorunların sıklığı, titiz ve dikkatli bir cerrahi ile en aza indirgenebilmektedir ancak işin doğası gereği hiçbir zaman risk sıfırlanamamaktadır.
Parotis bezi ameliyatlarında kullanılan sinir monitörizasyonu nedir ve neden önemlidir?
Parotis bezi ameliyatı söz konusu olduğunda bu bezin içinden geçen yüz sinirinin korunması büyük önem kazanır. Sinir monitörü adı verilen cihaz, bu aşamada devreye girmektedir.
Sinir monitörü adı verilen cihaz kullanılarak uygulanan fasiyal sinir monitörizasyonu işleminde temel felsefe, tükürük bezi dokusu içerisinde, sinirin ve dallarının fark edilmeden cerrahi aletler ile zarar görme ihtimalinin azaltılmasıdır. Bunu sağlamak için, ağız ve göz kenarı kaslarına elektrod adı verilen çok minik, steril iğneler yerleştirilir ve stimulator probu adı verilen ikinci bir parça ile sinire asla zarar vermeyecek düşük şiddette akım kullanarak, içine elektrod yerleştirilen kaslarda elektriksel aktivite olup olmadığına bakılır. Sinir uyarıldığında, cihaz hem özel bir ses çıkartır hem de ekranda hangi kasta elektriksel aktivite olduğunu gösteren bir grafik ortaya çıkar. Böylece ameliyatı yapan cerrah, sinirin ve dallarının bulunduğu yer hakkında bilgi sahibi olarak ameliyatı daha güvenli bir şekilde yapabilir.
Sinir monitörizasyonun en çok önem kazandığı diğer cerrahiler ise, parotis bezi derin bölümünden kaynaklanan kitlelerin çıkartıldığı ameliyatlar ile parotis bezi kötü huylu tümörlerinin tedavisi amacıyla yapılan ameliyatlardır. Monitörün kullanılması, sinirin tanınmasını kolaylaştırarak hastanın ameliyat sonrası anesteziden sağlam mimik hareketleri ile uyanma olasılığını önemli ölçüde arttırır.
Parotis bezi ameliyatı ne kadar sürer?
Prof. Dr. Çetin Vural hakkında…
Baş ve Boyun Cerrahisi
Tiroid Bezi ve Ameliyatı Hakkında
Tiroid Nodülü Tedavisi
Tiroid Kanseri Tedavisi
Tükürük Bezi Kanserleri
Dil Kanseri
Dudak Kanseri
Larenks – Gırtlak Kanseri
Glomus Tümörü
Hipofarenks Kanseri
Parafarengeal Bölge Tümörleri